Produktkonsulten tipsar!

fill-color Created with Sketch.

Ni var över 4000 personer som kontaktade Skola24s support under läsårsstarten, med frågor som rörde många olika delar av våra produkter. Men en röd tråd lyckades vi hitta, och nedan har vår produktkonsult Åsa samlat de mest ställda frågorna. 

De mest ställda frågorna skolstart 2024 

Inför skolstarten har skoladministratören fullt upp med att se till att allt flyter på smidigt från första skoldagen. Det gäller att få scheman på plats, se till att personal och elever vet var de ska vara, och att alla administrativa system är redo att rulla. Att kolla så att det finns tillräckligt med skolböcker och att IT-systemen fungerar som de ska är också viktigt. Genom att ha koll på detaljerna och kommunicera tydligt med både lärare och föräldrar kan man se till att skolstarten blir lugn och organiserad – för alla!

Trots all förberedelse, händer det att saker och ting går snett. Nedan har vår produktkonsult Åsa samlat de mest ställda frågorna, och lösningarna.  

 

1. Hitta orsaken till systemsatta fel

För att få veta anledningen till markeringen systemsatta fel öppnar man Egenskaper för lektionen (enl. ovan), avmarkerar Felmarkering (systemsatt) och trycker Verkställ. Då visas ett meddelande som innehåller information om vad orsaken till markeringen är och man kan åtgärda detta. Läs mer här.

2. Dubbelkolla inställningar för ledighetsansökan

Kontrollera så rektor har rätt skolenhetskod registrerad i Administration-Rektor-Skolenhet för att ledighetsansökan ska fungera som den ska. Läs vår manual här. 

3. Kontrollera Skolenhetskoden

Registrera skolenhetskoden i Tabell Skolenhet i schemat om det inte är gjort.

Öppna Inställningar-Generellt-Standardvärde och välj Skolenhet. Detta medför att samtliga elever med klassplacering får denna kod och ansökan skickas till Skolans rektor då detta är aktuellt. Publicera schemat.

4. Glöm inte att aktivera funktionen lägg till / ta bort elev

Det förekommer ofta att elever inte helt följer schemat för den klass som eleven går i. Det kan till exempel handla om:

• Eleven ska inte läsa vissa ämnen som resten av klassen läser.

• Eleven ska bara delta på några av veckans lektioner i ett ämne.

• Eleven ska läsa något ämne tillsammans med någon annan klass.

• Eleven har lektioner som resten av klassen inte har, t.ex. specialundervisning eller modersmål, antingen ensam eller tillsammans med någon eller några andra elever.


För att frånvarohantering ska fungera och för att individuella elevscheman ska bli korrekta måste dessa situationer hanteras på ett bra sätt. Läs vår guide om hur man gör här.

 

Ännu fler tips om vad man ofta glömmer inför läsårsstart hittar ni här. Om ni inte klurar ut det är ni alltid välkomna till oss i supporten.