Vad är Gy25?
Skola24 har summerat vad gymnasiereformen Gy25 huvudsakligen innebär, när svenska gymnasieskolor höstterminen 2025 bland annat går från kursbetyg till ämnesbetyg, och Ai sätts på schemat.
Gy25 syftar till att modernisera och anpassa gymnasieskolan efter framtidens behov, att bättre spegla det samhälle vi lever i. Reformen träder i kraft höstterminen 2025 och kommer med många förändringar som påverkar både elever och lärares vardag.
Från kursbetyg till ämnesbetyg
Den största förändringen är övergången från kursbetyg till ämnesbetyg. Det innebär att elever bedöms på helheten av ett ämne istället för på enskilda kurser. Eleven kan känna ett lugn i att betyg väntar först i slutet av studietiden, och uppmuntras till djupare kunskapsutveckling.
För lärare innebär det mindre fokus på betygssättning i början av gymnasietiden, och därmed mer fokus för undervisning och tid för fördjupning i ämnena.
Ett fokus på förberedelse för arbetslivet
En viktig del av Gy25 är att stärka kopplingen mellan teori och praktik, där fler yrkesprogram får möjlighet till högskolebehörighet utan att kompromissa med sin yrkesinriktning. Samtidigt förstärks de högskoleförberedande programmen för att möta kraven på framtidens akademiska studier. Förhoppningen är att elever bättre förbereds för arbetslivet, högre studier och en föränderlig arbetsmarknad.
Ökad vägledning
Reformen lägger också stort fokus på ökad vägledning, där eleverna ska få bättre stöd för att göra informerade val tidigt i utbildningen. Målet är att minska avhopp och främja en utbildning som är mer anpassad efter varje elevs intressen och framtidsplaner.
- Ämnesbetyg skapar ett lugn hos elever och personal
- Elever får längre tid på sig att lära sig och förstå ämnet, och även visa vad de kan. Dessutom får lärare mer tid på sig att lära känna eleverna, och kan bedöma deras kunskap på bättre grunder.
- Att skolämnen uppdateras för att bättre spegla det samhälle vi lever i idag
Är ni intresserade av att läsa mer om Gy25? Surfa in på skolverket.se.